Houdt de historische
waarde in leven

Grote collectie oud hout
Ook maatwerk producten
Ook geopend op zaterdag

Oud hout – Historische bouwmaterialen

 

Historisch hout heeft een groot aanbod van oud hout

Historisch Hout reist door heel Europa om kwalitatief het beste hout in te kopen. Doordat wij jaren geleefd hout inkopen in het buitenland. Hebben wij steeds meer contacten gekregen. Van oude eiken wijnpersbalken uit Bosnië tot aan vloerdelen uit een gesloopte graanschuur in Oekraïne. Wij kopen, sorteren en verwerken reclaimed materialen en verspreiden deze binnen onze klantenkring in de benelux. Oud hout is duurzaam en heeft een karakteristieke, robuuste en warme uitstraling. Wij geloven in hout met een verleden en zijn ervan overtuigd dat oud eikenhout een nieuw leven verdient. Daarom zijn wij elke dag bezig om het beste hout te kopen. Zo kijken wij in het buitenland naar oude schuren, landhuizen of oude treinstellen.

Verschillende interieurtoepassingen van oud hout

Met ons hout maakt u prachtige houten meubels of legt u een houten vloer die lang mee gaat. Ook kunt u hierbij denken aan veranda’s, terrasoverkappingen, of bijvoorbeeld een oude schuur die in oude glorie wil herstellen. Niets geeft uw project een warmere en sfeervollere uitstraling, dan het gebruik van oud hout. Wij hebben een groot assortiment balken, planken, oude vloeren, wagondelen en tafelbladen in diverse houtsoorten. Ons hout is gesorteerd op maat, uitstraling en herkomst. Uw balk of plank kunnen wij naar wens voor u op maat zagen. Wij hebben de volgende soorten in oud hout: barnwood, azobé scheepsplanken, wijnpersplanken, wagonplanken en oud eiken.

Heeft u een vraag of wilt u ons assortiment eens in het echt bekijken? U kunt zelf uw gewenste planken uitzoeken. Kom eens langs of maak een afspraak!

Neem contact op

Authentieke kenmerken

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. De verschillende houtsoorten hebben ook een andere afkomst. Zo komen de azobé scheepsplanken uit vloeren van oude vrachtschepen. Barnwood komt daarentegen van oude veldschuren. Elke oude houtsoort komt van een andere plek en dit maakt het erg uniek. Het oude hout is dus erg geschikt om te gebruiken bij het maken van meubels. Verschillende meubelmakers werken dan ook graag met producten van Historisch Hout.

Wat is nou precies Barnwood hout?

Het is een verzamelnaam voor oude houtsoorten met een verhaal. Door weer en wind getekend. De tijd heeft zijn sporen in het hout nagelaten. Het hout werd meestal gebruikt voor het bekleden van oude veldschuren / barns.  Vervolgens hebben de barns vaak 100 tot 200 jaar weer en wind getrotseerd. Dit zorgt voor een uniek karakter en robuuste uitstraling. Het hout wordt door de jaren heen  steeds harder en zal steeds minder werken. Het oude hout is na al die tijd nog steeds in top conditie!

Daarnaast is het ook nog eens heel duurzaam om oud hout te gebruiken in uw interieur of exterieur omdat er geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven worden.

Duurzame en onderhoudsvrije oude houtsoorten

Historisch Hout heeft alleen maar ‘reclaimed wood’ in het assortiment en is hierdoor ook volkomen duurzaam!  Wijnpersplanken zijn afkomstig uit oude graanschuren en wijnpersen uit de zuid oost-Balkan landen. De vaak leegstaande schuren worden gekocht van de lokale beheerders, hierna worden de schuren handmatig gesloopt, de balken worden gesorteerd op lengte en kwaliteit en verpakt tot vervoerbare pakketten. De schuren zijn vaak meer dan 150 jaar oud!  Hierna worden de wijnpersbalken verzaagd tot dunnere wijnpersplanken die geschaafd of geborsteld kunnen worden. Dit oude hout kunt u bij ons zowel particulier als zakelijk kopen. Bent u opzoek naar grote hoeveelheden voor een uniek project? Ook hiervoor bent u welkom bij ons! Wij hebben bij diverse grote projecten ons steentje bijgedragen.

Oud hout uit Europese wagondelen

De oude eiken wagonplanken hebben een fantastische geschiedenis. Ze dienden jarenlang in wagons als deklaag. De robuuste eiken planken hebben er een eerste leven op het Europese spoor opzitten. De wagondelen zijn soms wel 100 jaar oud! De oude wagon planken importeren wij uit heel Europa. De houten wagonplanken waren vroeger de basis van het Europese spoor transport in de 20e eeuw. Door alle jaren heen zijn de wagondelen door heel Europa verspreidt. Historisch hout haalt de authentieke en karakteristieke eiken wagonplanken uit verschillende landen als Polen , Kroatië en Oostenrijk, maar ook Frankrijk heeft nog veel oude wagondelen te bieden. Wij importeren onze eiken wagonplank rechtstreeks uit deze landen.

Oud eiken planken

Wat is oud eiken? Oud eiken planken is een verzamelnaam van eiken planken in diverse maatvoeringen worden verzaagd uit gebruikt eiken hout, dit kunnen oude gebinten of oude vloerdelen zijn geweest. Eiken is een Europese hardhoutsoort waarmee bedoeld wordt dat het sterk en hard materiaal is. Ons oud eiken is afkomstig uit oude wagons, schuren of boerderijen en heeft daardoor een hele ruwe uitstraling. Dit oude hout heeft al een heel leven achter de rug en krijgt bij ons een tweede leven. Zo kun je er bijvoorbeeld een mooie tafel van maken, dit geeft je een bijzonder stukje geschiedenis in je huis en interieur. Door de jaren heen heeft het oude eiken goed kunnen drogen op een natuurlijke wijze.  Hierdoor is oud eiken meubelhout dus ideaal voor allerlei toepassingen binnenshuis. Naast binnen gebruik zijn de oud eiken delen ook goed buiten te gebruiken.  Het grote verschil tussen de welbekende wagonplanken is de prijs.  Verzaagde oude eiken planken zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan wagonplanken.

Oud hout kopen bij Historisch Hout

Oud hout is vaak afkomstig van schuren, gebouwen, treinwagons en oude huizen. Dit hout halen we uit verschillende landen. Zoals Kroatië, Bosnië of Oekraïne. Al onze houtsoorten worden netjes gerecycled. Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als oud hout. Daarnaast heeft oud hout een warme uitstraling. Oud hout is een natuurlijke verbinding tussen binnen- en buitenkant van een woning of pand. Dus bent u op zoek naar oud eiken? Kom gerust eens kijken in onze showroom!