Houdt de historische
waarde in leven

Duurzaam ondernemen
Grote voorraad prachtig oud hout
Eigen webshop met unieke producten

Oud hout – Historische bouwmaterialen

Historisch hout heeft een groot aanbod van oud hout

Historisch Hout reist door heel Europa om kwalitatief het beste hout in te kopen. Doordat wij jaren oud hout inkopen in het buitenland. Hebben wij steeds meer contacten gekregen. Van oude eiken wijnpersbalken uit Bosnië tot aan vloerdelen uit een gesloopte graanschuur in Oekraïne. Wij kopen, sorteren en verwerken reclaimed materialen en verspreiden deze binnen onze klantenkring in de benelux. Oud hout is duurzaam en heeft een karakteristieke, robuuste en warme uitstraling. Wij geloven in hout met een verleden en zijn ervan overtuigd dat oud eikenhout een nieuw leven verdient. Daarom zijn wij elke dag bezig om het beste hout te kopen. Zo kijken wij in het buitenland naar oude schuren, landhuizen of oude treinstellen.

Verschillende interieurtoepassingen van oud hout

Met dit hout maakt u prachtige houten meubels of legt u een hout vloer die lang mee gaat. Ook kunt u hierbij denken aan veranda’s, terrasoverkappingen, of bijvoorbeeld een oud houten schuur. Niets geeft uw project een warmere en sfeervollere uitstraling, dan het gebruik van oud hout. Wij hebben een groot assortiment balken, planken, oude vloeren, wagondelen en tafelbladen in diverse houtsoorten. Ons hout is gesorteerd op maat, uitstraling en herkomst. Uw balk of plank kunnen wij naar wens voor u op maat zagen. Wij hebben de volgende soorten in oud hout: barnwood, azobé scheepsplanken, wijnpersplanken, wagonplanken en oud eiken.

Heeft u een vraag of wilt u ons assortiment eens in het echt bekijken? U kunt zelf uw gewenste planken uitzoeken. Kom eens langs of maak een afspraak!

Neem contact op

Authentieke kenmerken

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. De verschillende houtsoorten hebben ook een andere afkomst. Zo komen de azobé scheepsplanken uit vloeren van oude vrachtschepen. Barnwood komt daarentegen van oude veldschuren. Elke oude houtsoort komt van een andere plek en dit maakt het erg uniek. Het oude hout is dus erg geschikt om te gebruiken bij het maken van meubels. Verschillende meubelmakers bellen ons omdat ze graag willen werken met Historisch Hout. Wat is nou barnwood hout? Het is een oude houtsoort met een verhaal. Door weer en wind getekend. De tijd heeft het sporen in het hout nagelaten. Het hout werd meestal gebruikt voor het bekleden van barns. Wat zijn barns? Dit zijn schuren. Deze zijn vaak al decennia oud voordat het gekapt wordt. Vervolgens hebben de barns vaak 100 tot 200 jaar gefunctioneerd als schuur. Het hout wordt door de jaren heen ook ook steeds harder en is na al die tijd nog steeds in top conditie. En het is ook nog eens heel duurzaam om barnwood te gebruiken omdat er geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven worden. Dit zorgt voor een uniek karakter en robuuste uitstraling. Azobé hout is hout dat jarenlang dienst heeft gedaan als ondergrond van het laaddek op oude schepen. De oude scheepsplanken zijn met veel zorg geselecteerd en behoren tot de hardste houtsoorten te wereld.

Duurzame en onderhoudsvrije oude houtsoorten

Historisch Hout heeft alleen maar ‘reclaimed wood’ en is hierdoor ook volkomen duurzaam! Een terras van dit oude hout is onverwoestbaar en onderhoudsvrij. Wijnpersplanken zijn afkomstig uit oude graanschuren en wijnpersen uit de zuid oost-Balkan landen. De vaak leegstaande schuren worden gekocht van de lokale beheerders, hierna worden de schuren handmatig gesloopt, de balken worden gesorteerd op lengte en kwaliteit en verpakt tot vervoerbare pakketten. De schuren zijn vaak meer dan 150 jaar oud! Zodra de balken in Nederland aankomen krijgen ze eerst een hitte behandeling tegen eventueel aanwezig ongedierte. Hierna worden de wijnpersbalken herzaagd tot dunnere wijnpersplanken die geschaafd of geborsteld kunnen worden. Dit oude hout kunt u bij ons zowel particulier als zakelijk kopen. Bent u opzoek naar grote hoeveelheden voor een uniek project? Ook hiervoor bent u welkom bij ons! Wij hebben bij diverse grote projecten ons steentje bijgedragen.

Oud hout uit Europese wagondelen

De oude eiken wagonplanken hebben een fantastische geschiedenis. Ze dienden jarenlang in wagons als deklaag. De robuuste eiken planken hebben er een eerste leven op het Europese spoor opzitten. De wagondelen zijn soms wel 60 jaar oud! De oude wagon planken importeren wij uit heel Europa. De houten wagonplanken waren vroeger de basis van het Europese transport in de 20e eeuw. Door alle jaren heen zijn de wagondelen door heel Europa verspreidt. Historisch hout haalt de authentieke en karakteristieke eiken wagonplanken uit verschillende Oostbloklanden als Polen en Oekraïne, of Kroatië en Oostenrijk, maar ook Frankrijk heeft nog veel oude wagondelen te bieden. Wij importeren onze eiken wagonplank rechtstreeks uit deze landen. Vanuit ons netwerk binnen deze kring krijgen we vaak tips over locaties met oude goederenwagons. Wij proberen dan zeker in contact te komen met de eigenaren van deze wagons om afspraken te maken. Als wij dit hebben gedaan bezoeken wij vaak deze oude stations om de treinwagons te bewonderen. En als wij zien dat dit oude hout een tweede kans mag krijgen, dan importeren wij een partij wagonplanken.

Oud eiken planken

Wat is oud eiken? De oud eiken planken zijn hardhout, waarmee bedoeld wordt dat het sterk en hard materiaal is. Ons oud eiken is afkomstig uit oude wagons, schuren of boerderijen en heeft daardoor een hele ruwe uitstraling. Dit oude hout heeft al een heel leven achter de rug en krijgt bij ons een tweede leven. Zo kun je er bijvoorbeeld een mooie tafel van maken, dit geeft je een bijzonder stukje geschiedenis in je huis en interieur. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat er constructies mee gebouwd worden die wel wat te verduren hebben. Denk hierbij aan kasten, tafels of schappen. De oud eiken planken zijn dus ideaal voor het zware werk dat een kast of schap moet kunnen leveren. De planken zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. Dit oude houtsoort lijkt op de welbekende wagonplanken, alleen zijn deze planken betaalbaar. Oud eiken planken zijn in verschillende soorten en maten te krijgen bij Historisch Hout.

Oud hout kopen bij Historisch Hout

Oud hout is vaak afkomstig van schuren, gebouwen, treinwagons en oude huizen. Dit hout halen we uit verschillende landen. Zoals Kroatië, Bosnië of Oekraïne. Al onze houtsoorten worden netjes gerecycled. Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als oud hout. Daarnaast heeft oud hout een warme uitstraling. Oud hout is een natuurlijke verbinding tussen binnen- en buitenkant van een woning of pand. Dus bent u op zoek naar oud hout? Kom gerust eens kijken in onze showroom!